Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-05@12:42:38 GMT

تنگه «دوزویل»؛ دره‌ای دیدنی در لالی+عکس

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۲۸۱۰۹۱

تنگه «دوزویل»؛ دره‌ای دیدنی در لالی+عکس

در مسیر رهگذرانی که از مسیر شهر لالی بعد از گذر از زیبایی‌های چشم‌نواز چم‌سور به سمت اندیکا و جاده چهارمحال می‌روند، تنگه‌ای بزرگ و بسیار ترسناک دیده می‌شود. دره‌ای که حتی رودخانه جاری در اعماق آن به آسانی قابل دیدن نیست و فقط در زمان طغیان آب نمایان می‌شود. شاید زیبایی توام با ترس این تنگه را در جایی نتوانید ببینید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دره به نام «جه جه» یا «دوزویل» معروف است. از روی پل رودخانه شور لالی می‌توانید نظاره‌گر این ابهت آمیخته با ترس باشید!

دوزویل یعنی چه؟

دیرینگی و پیدایش این دره به طور مشخص به دو میلیون سال پیش باز می‌گردد. برخی پژوهندگان بر اساس سنگ‌های آن حتی به قدمتی بین دو تا شصت میلیون سال قبل نیز اشاره کرده‌اند. «دوزویل» در اصطلاح محلی و گویش بختیاری به درز و شکاف عمیق در میان کوه‌ها و دشت‌ها اطلاق می‌شود که معمولا در اعماق و ژرفای آن‌ها آبی نیز جاری باشد. در این دره، رودخانه سور در منطقه دیدنی و تفریحی چم‌سور جریان دارد که پس از عبور از تنگ تالوک و ایجاد دریاچه‌ای پهن در این تنگه به سد شهیون می‌ریزد. این دره تنگ و تاریک که حتی بستر رودخانه هم در آن به سختی دیده می‌شود، در دوره‌های مختلفی از تاریخ، محل عبور و تردد مردم و عشایر بختیاری بوده که قصد کوچ به ییلاق را داشته‌اند. در برخی نقاط این دره، تنها چیزی که قابل دیدن است فقط نقطه‌ای از آسمان است و حتی به دور و اطراف نیز دید وجود ندارد. عبور از پایین‌ترین نقاط این دره به دلیل تنگ و بسته بودن مسیر در برخی از نقاط مقدور نیست و در مسیر آبی انتهای دره تنها می‌توان مسافت اندکی پیش رفت. با این حساب برقراری هر گونه ارتباطی در این منطقه، بسیار سخت و نیازمند تجهیزات مناسب است.

   

وجود سه پل در فاصله کمی از هم در فواصل زمانی مختلف از جمله ساسانی، پهلوی و روزگار فعلی، اهمیت این گذرگاه را در بین مردم منطقه نشان می‌دهد. پلی فلزی به نام پل «جه جه» بر روی این دره قرار گرفته که در مسیر ارتباطی قرار دارد و قدمت آن به ۵۰ سال می‌رسد.

اهمیت و قدمت

شهرستان لالی از شرق و شمال‌شرقی به شهرستان اندیکا و در جنوب و جنوب‌شرقی به بخش مرکزی شهرستان مسجد سلیمان متصل است.

وجود آثار بسیار قدیمی و کهن در اطراف این ناحیه نشان از اهمیت و قدمت این دیار داشته و آثار به جامانده از ادوار کهن و وجود پل‌ها و گذرگاه‌های منحصر به‌فرد آن، یادآور ادوار ساسانیان است.

قدیمی‌ترین آثار سکونت انسان در نجد ایران در غار «پبده» در شمال لالی کشف شده است. لالی بخشی از اولین حوزه شناخته شده نفت در ایران به شمار می‌آید و از این رو، در دهه ۳۰ یکی ازحوزه‌های فعال استخراج نفت بوده است.

لالی پیشینه تاریخی کهنی دارد؛ چنان که حدود ۶۰ سال قبل پروفسور گریشمن، باستان‌شناس فرانسوی، قدیمی‌ترین آثار سکونت انسان در فلات ایران را در غار «پبده» کشف کرد. گریشمن معتقد بود که ۱۵ هزار سال پیش مردمانی که در غار پبده می‌زیسته‌اند، اجداد بختیاری‌ها بوده‌اند.     نزدیک‌ترین جاذبه‌ها

در پنج کیلومتری شهرستان لالی اگر از سمت میدان امام حسین به سمت جاده شهرستان اندیکا حرکت کنید، یکی از مکان‌های دیدنی با مناظر زیبا و پرطرفدار در کنار رودخانه شور را می‌بینید که روبروی آن دره برکه و امامزاده آقا برکه واقع شده است.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: گردشگری چهارمحال و بختیاری مسجد سلیمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۸۱۰۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دختر دانش‌آموز اهل لالی به سه بیمار جان دوباره بخشید

ایسنا/خوزستان مدیر مرکز فراهم‌آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز از اهدای اعضای بدن یک کودک اهل لالی به بیماران نیازمند خبر داد.

دکتر جواد شریعتی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: «پارمیدا رضایی» دانش‌آموز ۱۳ ساله شهرستان لالی بود که دچار مرگ مغزی شده بود، به بیمارستان گلستان اهواز انتقال یافت. 

وی افزود: دو کلیه و کبد این دانش‌آموز که چند روز پیش بر اثر حادثه دچار مرگ مغزی شده بود، با تلاش همکاران بخش مرکز فراهم‌آوری اعضا و نسوج پیوندی خوزستان و رضایت خانواده وی در بیمارستان گلستان اهواز به سه بیمار نیازمند عضو، پیوند داده شد.

شریعتی گفت: امید است مردم با رضایت به اهدای عضو، خیرات ماندگاری برای عزیزان از دست رفته خود بر جای بگذارند و با انجام این سنت حسنه، جان تعداد بیشتری از بیماران نیازمند را نجات دهند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • انتخاب «در مسیر نسیم» برای حضور در جشنواره‌ فیلم پاناما
  • شهروندان در آذربایجان‌غربی در ارتفاعات و مسیر رودخانه‌ها اتراق نکنند
  • برداشت غیرمجاز از حق آبه دریاچه ارومیه/آب منطقه‌ای آذربایجان غربی جوابیه داد
  • (تصاویر) تنگه چاه‌کوه
  • دانش‌آموز دختر در لالی به ۳ نفر زندگی دوباره بخشید
  • دانش‌ آموزی که فرشته نجات سه نفر شد
  • اهدای عضو دانش‌آموز اهل لالی به ۳ بیمار جان دوباره بخشید
  • دختر دانش‌آموز اهل لالی به سه بیمار جان دوباره بخشید
  • بارش شدید باران و طغیان رودخانه‌های فصلی در ایلام
  • برخی راه‌های خراسان جنوبی بر اثر سیلاب مسدود شد